MoU diantara Darussyifa' dan Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya

>> Saturday, July 3, 2010

Selasa, 2010 Jun 08
MoU diantara Darussyifa' dan Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya
Persatuan Kebajikan Dan Pengubatan Islam Malaysia atau lebih dikenali sebagai Darussyifa' telah melakarkan satu sejarah apabila menjadi organisasi pertubuhan perubatan Islam pertama yang telah menandatangani perjanjian persefahaman bersama Kolej Universiti Sains Perubatan Cyberjaya (CUCMS) pada 20 Mei 2010.
Majlis MoU tersebut turut dihadiri Tuan Guru Prof. Dato' Dr Haron Din bersama Jawatankuasa Pusat Darussyifa' serta pihak CUCMS. Melalui MoU tersebut, pihak Darussyifa' akan membantu CUCMS dalam menyediakan tenaga pensyarah serta akan melibatkan persatuan dalam aktiviti membabitkan pembangunan dan penyelidikan (R&D) yang akan ditentukan kelak. Sesungguhnya perjanjian persefahaman ini telah menaikkan lagi imej perubatan Islam.
Hasrat Tuan Guru untuk menjadikan perubatan Islam ini setanding perubatan moden telah lama disuarakan. Malah Tuan Guru turut pernah berhasrat agar Darussyifa' pada satu ketika nanti menubuhkan sebuah Kolej Perubatan yang mampu menawarkan ilmu perubatan sains dan Islam dimana pelajar-pelajar lulusan kolej ini kelak mampu mengaplikasikan ilmu sains perubatan dan ilmu perubatan Islam di Hospoital mahupun klinik-klinik yang bakal mereka berkhidmat kelak. Namun, disebabkan kekurangan sumber kewangan dan kemampuan yang terbatas, maka hasrat tersebut tidak terlaksana.
Darussyifa' tidak pernah memadamkan hasrat sedemikian sebaliknya akan terus berusaha memartabatkan perubatan Islam ini. MoU yang berlangsung ini merupakan sebahagian langkah yang diizinkan Allah dalam usaha tersebut. Darussyifa' kini sedang mendapatkan pengiktirafan daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia agar perubatan Islam yang diamalkan mampu memberikan khidmat kepada masyarakat melalui hospital-hospital kerajaan terpilih melalui kaedah rawatan Ruqyah as Syariah. Semoga usaha ini memberikan ganjaran disisi Allah dan keredhoaanNya.
Wallahua'lam

  © Blogger templates Palm by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP